Cizrna neboli římský hrách je super zdravá luštěnina. Hlavní ingredience pro přípravu hummusu, ale i surovina, kterou můžete přidat do kari, salátů nebo ji jíst upečenou, čerstvě vytaženou z trouby.
Jak chutná cizrna?
Cizrna má lehce oříškovou chuť. Řadím ji mezi moje nejoblíbenější luštěniny – dá se použít v mnoha receptech.
V plechovce nebo v suchém stavu?
Tady záleží na vašich časových možnostech. Cizrnu koupíte naloženou v plechovce, ve skle nebo v suchém stavu.
- Sterilovanou cizrnu doporučuji propláchnout, ale pozor, nálev si schovejte! Říká se mu aquafaba – tekutina z luštěnin, ze které vyšleháte sníh. Z jedné plechovky tak získáte nejen cizrnu, ale i základ na veganské pusinky nebo na dort Pavlova.
- Cizrna v suchém stavu: Počítejte s časem navíc. Cizrnu je potřeba namočit do vody na několik hodin, poté slít a dát vařit do změknutí. Uvařená cizrna bývá trochu tvrdší než naložená.