Výrazná chuť, velká škála možností jeho úpravy a nepostradatelný základ mnoha pokrmů – to je česnek. Vychutnejte si ho v hlavních jídlech nebo natřený na chlebu.
Česnek: Nákup a skladování
- Při nákupu koukejte na to, aby byla palice česneku pevná a bez plísně.
- Česnek má tendenci vysychat, proto není dobré nakupovat ho moc do zásoby.
- Skladujte ho v temnu, chladu a v celých palicích.
Jak oloupat česnek?
- Loupání česneku je snadná disciplína. Nejjednodušší je česnek zmáčknou nožem o prkýnko – slupka krásně povolí. Nezapomeňte odkrojit i spodní část.
- Způsob loupání v hrnci: Stroužky dejte do uzavřeného hrnce, několikrát zatřeste a oloupejte.
Co s česnekem?
Použijte ho jako základ do hlavních jídel, naložte ho společně s tofu, utřete z něj pomazánku nebo upečte celou palici v troubě – stroužky pak vyloupněte. Chuť česneku je intenzivní a čím víc nasekaný/nadrcený, tím silnější bude.
Tipy na recepty s česnekem: