Něco pro milovníky pálivých jídel – thajské červené kari s tofu. Veganská varianta je zcela běžná, jenom v restauraci si dávejte pozor, aby vám do jídla nedali rybí omáčku. Já preferuji domácí přípravu, červené kari je jednoduché a jeho pálivost si můžete upravit podle chuti.
Zeleninové kari se servíruje s rýží v oddělených miskách. Na jeho přípravu spotřebujete minimum nádobí, stačí vám pouze hrnec na rýži a wok pánev (nebo širší hrnec).
Velké množství zeleniny a tofu vytvoří plnohodnotné syté jídlo. Červené kari ráda vařím pro kamarády, ale stejně tak se recept může hodit, když budete potřebovat zpracovat zbylou zeleninu. Tohle je základní verze, existuje však mnoho variant i s batáty, brokolicí nebo lilkem. Záleží jenom na vás.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
INGREDIENCE
Rýže
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 300 g jasmínové rýže
- 450 ml vody
- 1 lžička soli
Kari
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce červené kari pasty
- 600 ml kokosového mléka
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 g tofu natural
- 2 stonky citronové trávy
- 1 červená paprika (kapie)
- 1 mrkev
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička třtinového cukru
- 300 g hráškových lusků
- šťáva z 1/2 limetky
- 1 červená chilli paprička
- koriandr
POSTUP
Rýže
- Troubu předehřejte na 200°C a ve větším hrnci rozpalte olej, přidejte propláchnutou jasmínovou rýži, promíchejte a zalijte vodou.
- Jakmile začne voda vřít, přidejte sůl a nechte vodu vypařit, dokud nezůstane cca 1 cm nad hladinou.
- Hrnec přiklopte a dejte do trouby, kterou vypněte, aby zůstala pouze nahřátá.
- Rýže se bude dělat 20 minut, mezitím připravíte kari.
- Až hrnec vyndáte, načechrejte řýži dřevěnou špachtlí.
Kari
- Ve wok pánvi rozehřejte olej a zprudka opečte zázvor a nakrájený česnek.
- Přidejte kari pastu, přilijte trochu kokosového mléka, promíchejte a nechte 5 minut bublat.
- Přilijte zbytek kokosového mléka, vývar a začněte přidávat tofu, nakrájenou citronovou trávu, papriku a mrkev.
- Nechte povařit cca 10 minut, aby zelenina změkla. Přidejte sójovou omáčku, cukr a hráškové lusky na závěr (můžete je předem i napařit nad hrncem s vodou a prudce zchladit, zachovají si zelenou barvu), opět povařte – zelenina musí být křupavá, ne rozvařená.
- Kari zakápněte limetkovou šťávou. Podávejte ozdobené chilli papričkou a čerstvým koriandrem.
- Hotové jídlo podáveje s rýží a když vám zbyde čerstvý koriandr, doporučuji ho přidat i do ní.