Bezmasá alternativa štědrovečerní večeře, kterou jsem letos nachystala s předstihem a která zachutná nejen veganům a vegetariánům.
U nás doma se každý rok jí kapustnice (zelňačka), řízek a bramborový salát. Nic, co by se nedalo udělat ve veganské podobě. Mám za sebou i štědrovečerní večeři s opečeným tofu nebo hotovými vegan náhražkami (řízky od značky Veganz jsou top), dovedu si představit i méně tradiční jídla, ale o těch později.
Recept na celerové řízečky (karbanátky) s bramborovým salátem vzniknul ve spolupráci s Bonami, kde jsem mohla ukázat, že to jde snadno i bez masa. Celer se nastrouhá a smíchá s dalšími ingrediencemi, vznikne jednotná hmota, kterou obalíte a výraznou chuť celeru ani nepocítíte.
Počet porcí: 4 – 6 porcí
Doba přípravy: 60 minut
INGREDIENCE
Obalovaný celer
- 300 g celeru
- 200 g jemných ovesných vloček
- 1 lžíce nori vloček (lze vynechat)
- 3 lžíce sójové omáčky
- 150 ml vody
- strouhanka
- olej
POSTUP
- Celer oloupejte, nastrouhejte nahrubo a dejte povařit do hrnce s vroucí vodou na 5 minut. Přeceďte a přendejte do mísy.
- Přidejte ovesné vločky, nori vločky, sójovou omáčku a zalijte horkou vodou (já používám tu, ve které se vařil celer). Nechte odstát 10 minut, aby se voda vsákla.
- Do směsi zamíchejte strouhanku, aby vznikla hmota ze které půjdou tvarovat řízečky/karbanátky.
- Obalte ve strouhance a smažte v rozpáleném oleji na pánvi z obou stran.
- Podávejte společně s bramborovým salátem.