Zdravá, křupavá a hrozně dobrá! Brokolice se dá zpracovat od košťálu až po růžičky a celé to zabere jen pár minut.
Zpracujte ji celou!
- Čerstvou brokolici poznáte podle krásně zelené barvy (starší brokolice začne vadnout – snadno viditelné je to u lístků, v horším případě plesnivět).
- Zpracovat můžete nejen růžičky, ale i košťál. Ten při nákupu omrkněte, měl by být pevný a v dobrém stavu. Často se vyhazuje a to je velká škoda, můžete ho přidat do základu na vývar, okrájet nožem/škrabkou a uvařit nebo přidat do salátu.
Jak připravit brokolici?
- Tepelně upravená je lepší než syrová – její chuť krásně vynikne.
- Dejte ji vařit do hrnce s vodou nebo na páru (potřebujete k tomu pařáček na knedlíky + trochu vody na dno hrnce).
- Důležité je brokolici nerozvařit, chceme ji křupavou (cca 5 minut).
- Brokolici můžete orestovat jen tak samotnou na pánvi s trochou oleje a s česnekem (nejvíc jednoduchá a skvělá příprava).
Jak zachovat zelenou barvu?
- Blanšírováním = základní technika, díky které neztratí svou barvu. Tenhle trik se vám bude hodit i na fazolové lusky nebo na přípravu chřestu.
- Jde o prudké zchlazení, díky kterému si zelenina zachová svou barvu.
- Brokolici dejte na chvilku do vroucí slané vody, poté okamžitě přemístěte do ledové vody – ideálně co nejstudenější voda s kostkami ledu.
- Podobný efekt zvládnete i v cedníku, kdy povařenou brokolici ihned propláchnete pod studenou vodou.
- Nechte ji okapat a poté použijte dál (ná pánvi..) nebo odložte do lednice na později.
Recepty: Co uvařit z brokolice?
Brokolice je super samotná, stačí ji trochu otestovat na pánvi nebo napařit v hrnci. Má výraznou chuť, takže se hodí jako příloha nebo součást salátu.
Tady přidávám pár tipů:
- Těstoviny s brokolicí
- Brokolice s česnekem
S čím se brokolice nejlíp páruje?
Jestli hledáte inspiraci s čím brokolici zkombinovat, přidávám pár tipů z recipe indexu z knihy Vegetarian Flavour Bible – výborná kniha o jídle a ingrediencích, ve které najdete milion nápadů na vaření.