Noky nebo též gnocchi [ňoky] z brambor a mouky chutnají skvěle s rajčaty a čerstvou bazalkou, jinak se často servírují jako příloha. Veganský recept (bez vajec) na samotné noky vyžaduje pouze dvě ingredience, pár minut ve vroucí vodě a poté je můžete zmrazit na později. A slibuju, že si je s největší pravděpodobností zamilujete!
- Brambory vybírejte podle typu (označený jako varný typ C), aby byly moučné a dobře se s nimi pracovalo – právě díky vysokému obsahu škrobu.
- Mouku použijte hladkou a při tvarování noků nezapomeňte podsypávat. Pokud se rozhodnete experimentovat se špaldovou nebo bezlepkovou, nemůžu zaručit jaký bude výsledek – každá mouka má jiné absorbční schopnosti atd., ale určitě si ráda přečtu vaše zkušenosti.
- Noky dělejte spíš menší a tvarujte podle vlastních preferencí. Doporučuji uválet kuličky, lehce stlačit a pak do nich obtisknout vroubky vidličky – lépe se na ně přichytí omáčka.
- Pro vroubky ze všech stran srolujte noky po zadní části vidličky. Chce to trochu cvik, taky to musím vychytat:)
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 50 minut
INGREDIENCE
Noky
- 400 g brambor varného typu C
- 100 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
Omáčka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 450 g konzervovaných krájených rajčat
- 1 lžička tymiánu
- sůl
- 2 hrsti nasekané čerstvé bazalky
POSTUP
Noky
- Brambory uvařte celé ve slupce – stačí do nich zapíchnout vidličku/nožík a pokud půjde lehce vyndat, jsou uvařené.
- Na sporáku si připravte velký hrnec s vodou, kterou přiveďte k varu (mezitím budete připravovat noky).
- Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte/rozmačkejte na pracovní desku – budou se samy rozpadat.
- Přidejte sůl a po troškách mouku – rukama zpracujte.
- Těsto nesmí lepit, ale zároveň by mělo zůstat měkké a vláčné. Pokud je potřeba, přidejte více mouky.
- Z těsta tvarujte válečky o průměru 1,5 – 2 cm, ty nakrájejte ostrým nožem na menší kousky (čtverečky), které uválejte do kuliček a požadovaných tvarů.
- Vroubky vytvoříte pomocí vidličky (viz odstavec nahoře).
- Noky vhoďte do vody – postupně po několika várkách, aby se neslepily k sobě. Hotové poznáte tak, že vyplavou nahoru.
- Nechte stranou okapat.
Omáčka
- Na pánvi rozpalte olivový olej a nadrobno nakrájený česnek.
- Přidejte rajčata, tymián a osolte.
- Pánev stáhněte, přidejte noky, lehce zamíchejte a přidejte nasekanou bazalku.