Recept na domácí bramborové noky/gnocchi [ňoky] s rajčaty jsem přidávala nedávno. Protože ale existuje milion kombinací a omáček, se kterými noky jíst, byla by škoda zůstat jen u jedné. Momentálně u mě vítězí tahle krémová bazalková omáčka s pečenými rajčaty
Určitě nezůstávejte jen u bazalky, omáčku připravíte i ze špenátu nebo medvědího česneku, jehož sezóna je právě teď. Noky jsou super i jen tak s bylinkovým pestem. To samé platí i pro těstoviny!
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 40 minut
INGREDIENCE
NOKY
- Recept ZDE (detailně rozepsaný)
KRÉMOVÁ BAZALKOVÁ OMÁČKA + RAJČATA
- 400 g bramborových noků
- 250 g menších rajčat
- 5 hrstí čerstvé bazalky (+ pár lístků na závěr)
- 250 ml rostlinného mléka*
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- sůl
- pepř
- 2 hrsti nasekané čerstvé bazalky
*Já použila domácí mandlové mléko, na omáčky doporučuji tučnější oříškové (v obchodech koupíte i tzv. krémové), v případě nouze se dá i ovesné mléko. Pokud chcete extra krémovou chuť, můžete přidat také rostlinnou smetanu z kešu oříšků.
POSTUP
NOKY
- Noky vhoďte do vody – postupně po několika várkách, aby se neslepily k sobě. Hotové poznáte tak, že vyplavou nahoru.
- Nechte stranou okapat.
KRÉMOVÁ BAZALKOVÁ OMÁČKA + RAJČATA
- Rajčata rozkrojte na polovinu a dejte péct do trouby (řezem nahoru) na 10 minut při 180°C.
- V mixéru rozmixujte mléko a bazalku.
- Přelijte do vyšší pánve, zahřejte a přimíchejte sušený česnek, sůl a pepř. Nechte probublat a stáhněte.
- Do pánve přidejte noky, zlehka promíchejte s omáčkou.
- Servírujte společně s pečenými rajčaty a lístky čerstvé bazalky.
Napsat komentář