Snídaně, kterou můžete mít po ruce každé ráno a přitom zabere jen půl hodiny přípravy. Zdravá, bez lepku a díky banánu i téměř bez dalšího slazení (to už nechám na vás).
Granola je pečená směs obilovin, ořechů, semínek, zkrátka všeho, co vám doma přijde pod ruku. Jakmile ji podle receptu zkusíte jednou, příště už vám to půjde raz dva od oka. Základem je velká mísa, do které nasypete suché ingredience a smícháte je s tekutou směsí (v tomto případě rozmixované banány, arašídové máslo a lžíce rýžového sirupu), aby vznikly hrudky.
Bezlepková banánová verze obsahuje pohankové vločky a pufovanou quinou (kupuji v DM), skvěle budou fungovat i ovesné vločky bez lepku. Pro ty z vás, kteří se lepku úplně nevyhýbají, doporučuji vyzkoušet čokoládovou granolu, dýňovou granolu nebo super voňanovou verzi granoly s perníkovým kořením. I v těchto receptech ale můžete nahradit ovesné vločky jinými.
Důležité je ingredience pořádně promíchat, aby se spojily. Sušené kokosové plátky (to samé platí i pro mandle), přidávejte až po upečení, aby se nespálily. Granolu dávejte do trouby rozprostřenou na plechu s pečícím papírem a během pečení ji aspoň jednou promíchejte.
Granolu skladujte ve sklenici. Skvěle chutná s čerstvým nebo pečeným ovocem a přelitá rostlinným mlékem.
Doba přípravy: 30 minut
INGREDIENCE
- 300 g pohankových vloček
- 50 g pufované quinoy
- 100 g lískových oříšků
- 30 g para ořechů
- 30 g mandlí
- 30 g konopných semínek
- 30 g dýňových semínek
- 1 lžička skořice
- 2 banány + trochu vody
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce rýžového sirupu
- 4 lžíce arašídového másla (crunchy)
- 50 g kokosových plátků
POSTUP
- Ve velké míse smíchejte pohankové vločky, quinou, nasekané oříšky, semínka a skořici.
- Banány rozmixujte s malým množstvím vody a přidejte do mísy.
- V kastrolu zahřejte a rozpusťte kokosový olej s arašídovým máslem a rýžovým sirupem, také přidejte do mísy k ostatním ingrediencím. Pořádně promíchejte.
- Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a nechte péct 10 minut z jedné strany, poté promíchejte a pečte dalších 10 minut.
- Dejte pozor, aby se granola nepřipálila – měla by být propečená a suchá (čas pečení se může lišit i podle vaší trouby).
- Hotovou granolu nechte vychladnout, promíchejte s plátky kokosu a přendejte do uzavíratelné sklenice.