V roce 2014 prolítla internetem informace o objevu aquafaby a nastala takřka veganská revoluce. Francouz Joël Roessel vyšlehal obyčejný nálev z cizrny (ano, ten zbytek, který běžně vyléváme do odpadu) až vzniknul sníh, který je totožný s tím z vaječných bílků. O novinku se podělil, jak jinak, než na svém blogu. A hit byl na světě!
Aquafaba = nálev z luštěnin (z konzervy/sklenice nebo voda, ve které se luštěniny vařily)
Jak to funguje?
- nálev z cizrny (a jiných luštěnin) obsahuje vysoký podíl proteinu, stejně jako bílek
- z jedné sklenice/plechovky získáte přibližně 100 ml nálevu
- obsah nakládané cizrny využijete na 100%
- nestojí to skoro nic
- nálev můžete použít i nevyšlehaný a můžete ho dát i zmrazit (teplota nemá na vlastnosti vliv)
- sníh není slaný a ne, nechutná po cizrně, má podobnou chuť jako ten z bílků
- aby byl sníh dokonalý, šlehejte poctivě 10 minut
Co se dá z aquafaby udělat?
- pusinky
- dort pavlova
- náplň do kremrolí
- sladký sníh na dort
- čokoládová pěna
- majonéza
- piškoty
- makronky
- a cokoliv dalšího, kde je zapotřebí použít bílek/sníh
ZATÍM nemám vyzkoušeno vše, ale pořád mě nepřestává fascinovat ta chvíle, kdy se pod šlehací metlou začne tvořit sníh. Musí být nadýchaný a lesklý – tomu dopomůže cukr a xantanová guma (případně kukuřičný škrob). Často dostávám dotazy, jestli se dá aquafaba vyšlehat s přírodním sirupem = ANO, ale počítejte s tím, že nikdy nedocílíte tak pevného sněhu a pusinky se v troubě pravděpodobně roztečou.
Doba přípravy: 10 minut
Ingredience
- 100 ml aquafaby/nálevu z cizrny ( = obsah jedné sklenice cizrny)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce xantanové gumy
- 4 lžíce moučkového cukru
Postup
- Nálev slijte do větší mísy a začněte zlehka šlehat.
- Postupně přidávejte otáčky, přisypejte třtinový cukr a po zhruba dvou minutách postupně i moučkový cukr a xantanovou gumu, která sníh udrží pevný i v případě, že děláte větší dezerty jako dort Pavlova.
- Šlehejte přibližně 10 minut, dokud nevznikne pevný, lesklý a nadýchaný sníh.
- Sníh použijte podle výše zmíněných tipů (a nezapomeňte ho ochutnat!).
Tip: Sníh můžete obarvit, třeba trochou šťávy z červené řepy.
Pingback: Veganské kremrole()
Pingback: Dýňový dort (bezlepkový)()
Pingback: Sněhové pusinky()
Pingback: newtube sirius850 abdu23na2275 abdu23na80()
Pingback: Nadýchané cupcakes s čokoládovou polevou()
Pingback: Veganská majonéza()
Pingback: Mini Pavlova()
Pingback: viagra 20mg()
Pingback: cialis price walmart()
Pingback: how much is cialis()
Pingback: generic cialis india()
Pingback: cialis coupons()
Pingback: cheap viagra()
Pingback: buy ed pills()
Pingback: pills for ed()
Pingback: best ed pills online()
Pingback: buy cialis generic()
Pingback: canada pharmacy()
Pingback: best online pharmacy()
Pingback: Viagra or cialis()
Pingback: Buy cialis online()
Pingback: vardenafil coupon()
Pingback: vardenafil usa()
Pingback: levitra online()
Pingback: online slots real money()
Pingback: wind creek casino online play()
Pingback: viagra generic()
Pingback: best real casino online()
Pingback: real money casino()
Pingback: online cialis()
Pingback: loans for bad credit()
Pingback: cash loans()
Pingback: payday advance()
Pingback: cialis buy()