V roce 2014 prolítla internetem informace o objevu aquafaby, která otevírá nové možnosti ve veganském vaření a pečení. Francouz Joël Roessel vyšlehal obyčejný nálev z cizrny (ano, ten zbytek, který běžně vyléváme do odpadu) až vzniknul sníh, který je podobný tomu z vaječných bílků. O novinku se podělil na svém blogu a hit byl na světě!
Aquafaba = nálev z luštěnin (z konzervy/sklenice nebo voda, ve které se luštěniny vařily)
Jak to funguje?
- nálev z cizrny (a jiných luštěnin) obsahuje vysoký podíl proteinu, má podobné vlastnosti jako bílek
- z jedné sklenice/plechovky získáte přibližně 100 ml nálevu
- obsah nakládané cizrny využijete na 100%
- nestojí to skoro nic
- nálev můžete použít i nevyšlehaný a můžete ho dát i zmrazit (teplota nemá na vlastnosti vliv)
- aby byl sníh dokonalý, šlehejte poctivě 10 minut
Co se dá z aquafaby udělat?
- pusinky
- dort pavlova
- náplň do kremrolí
- sladký sníh na dort
- čokoládová pěna
- majonéza
- piškoty
- makronky
- a cokoliv dalšího, kde je zapotřebí použít bílek/sníh
Doba přípravy: 10 minut
Ingredience
- 100 ml aquafaby/nálevu z cizrny ( = obsah jedné sklenice cizrny)
- 1/3 lžičky vinného kamene
- 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
- krupicový cukr (pokud chcete sladký sníh)
Postup
- Nálev slijte do větší mísy, přidejte vinný kámen.
- Začněte šlehat, postupně přidávejte otáčky.
- Šlehejte dokud nevzniknou měkké špičky.
- Poté zašlehejte kukuřičný škrob a po menších dávkách cukr.
Tip: Sníh můžete obarvit, třeba trochou šťávy z červené řepy.